CROSS News

Търсене в този блог

неделя, 13 март 2011 г.

Седмицата от 14.03.2011 до 18.03.2011 основно ще се влияе от ситуацията в Япония и Либия. След земетресението в Япония случило се миналата седмица предизвика сериозно поскъпване на йената спрямо долара. Все още не са ясни какви са последствията от това земетресение, което беше най-силното случило се на територията на Япония, от както се водят измервания и поради тази причина тази седмица вероятно движението на йената ще бъде силно волатилно и без ясно изразена посока и няма да се влия силно от икономическите данни за Япония, които ще са за периода от преди земетресението. Японската централна банка официално е обявила, че ще направи всичко възможно за да не възпрепятства финансовите пазари, но дали ще се справи в това начинание, ще се разбере през тази седмица. Проблемите в Япония идват и от рисковете свързани с двете атомни централи, които има вероятност да избухнат поради проблемите с тях. По груби сметки загубите се оценяват на стотици милиони долари, което силно ще повлия върху японската икономика. В префектурата Мияги, която пострада силно от земересението се намират много заводи от електронната и химичската промишленост, но повечето от тях не са пострадали от природното бедствие. Тази манифектура осигурява 1.7% от БВП на Япония. Пострадали са силно фабриките на Honda Motor Corp. Toyota Motor Corp., Nissan Motor Corp. Само Sony corp. са затворили шест фабрики в следствие на земертесението. Поради тази причина тази седмица, поне докато не се изяснят напълно щетите, търовията с японски йени не бихме я препоръчвали, тъй като ще се влияе силно от това, което се случва в Япония. Вероятно трендът от петък ще се задържи и ще наблюдаваме силно поскъпване на йената спрямо различните валути.
Вероятно този инцидент ще окаже силно влияние и върху търговията със суровини и ще доведе до поскъпване на петрола, както и на еврото и останалите високодоходни валути.
Отделно през седмицата излизат множество икономически данни. Днес в 6.30 сутринта излизат данни за индустриалните поръчки в Япония за месец февруари, като се очаква понижение до 2.4% на месечна база, но това може да се дължи на факта, че месец февруари винаги е бил по-слаб от другите месеци и едва ли е показател за състоянието на японската икономика. По-силен показател ще са данните за индустриалната продукция за миналата година, като повишаване на поръчките от предишната им стойност би означавало подобрение на японската икономика. Това може да окаже някакъв ефект върху движението на йената за 14.03, но не и да окаже съществено влияние,така че да промени трнда. В 7.00 излиза индексът на доверието на потребителите за февруари, като се очаква отново да има повишение на месечна база.
В 12.00 излизат данните за индустриалните поръчки от еврозоната за февруари и за 2010 година, като се очаква повишение на този индекс и на месечна и на годишна база. За февруари се очаква да има повишение от
- 0.1% до 0.4%. Това ще доведе до до поскъпване на еврото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар